מסחר במט"ח (שזו ההגדרה בעברית לפורקס), מבחינה מסוימת הוא כמו כל מסחר אחר. כמו שאפשר לקנות תפוזים כשהם זולים, ולמכור אותם כשהם קטנים, כך אפשר לקנות מטבע אירו כשהוא זול, ולמכור אותו כשהוא יקר.
אבל, ישנם כמה הבגלים בין מסחר רגיל לבין מסחר במט"ח:
1. כיון שכאן מה שאנו קונים הוא בעצם כסף, אנחנו צריכים להגדיר מהו הכסף שנחשב ל"מוצר" שאותו אנו קונים קונים ומוכרים, ומהו הכסף שאיתו אנו משתמשים לקנייה.
לכן במסחר במט"ח אנו כותבים תמיד צמד של שתי מטבעות למשל אירו ודולר (כך: eur usd) כשהכוונה היא שהדולר הוא הכסף שבו אנו משתמשים, והאירו הוא המוצר אותו אנו קונים ומוכרים.
2. במסחר במט"ח אפשר להרוויח לא רק אם המוצר שקנינו עלה, אלא גם אם הוא ירד.
איך?
אם אנו מניחים שמחיר האירו יעלה, אנו נקנה אירו ונמכור כשהוא עלה.
אבל אם אנו מניחים שמחיר האירו הולך לרדת, אנו נמכור אירו (אפילו שמעולם לא קנינו אותו), ו"נקנה" או שוב לאחר הירידה.
איך אפשר למכור משהו שאין לנו?
שאלה זו מבהירה לנו את ההבדל המהותי בין מסחר רגיל למסחר בפורקס.
בעצם, לא מדובר פה במסחר של ממש, אלא בסוג של הימור. כלומר, אנו קונים למשל אירו, ומהמרים שהוא יעלה. אם הוא עלה, הרווחנו, אם הוא ירד, הפסדנו.
כך גם אנו יכולים לעשות הפוך, "למכור" אירו, ולהמר שהוא ירד, אם הוא באמת ירד - הרווחנו, אם הוא עלה - הפסדנו.
3. מינוף - דבר נוסף ומיוחד שיש במסחר במט"ח הוא אפשרות המינוף. גם אם נניח שיש לי רק 1000$, אני יכול לקנות אירו בכמות השווה ל100000$ ואף יותר. למה? כי כך אפשר להרוויח יותר, אבל גם להפסיד יותר.
האם זה כדאי? במידה מסוימת. אם נמנף פי 100 כמו בדוגמה, אז מספיק שיהיה שינוי של 1% נגד התחזית שלנו, ואנו נפסיד את כל הסכום שלנו.
לכן בשום אופן לא כדאי למנף יותר מפי 10.
עד כאן להפעם,
בפעם הבאה נלמד על ניתוח טכני במסחר במט"ח. ניתוח טכני יאפשר לנו במידה מסוימת לחזות את העתיד ולנסות להעריך האם המטבע אותו אנו רוצים למכור או לקנות יעלה או ירד בטווך הארוך והקצר. דבר זה נעשה על ידי למידת התבניות החוזרות על עצמן בעבר, והשלכה מהעבר אל העתיד. כמובן שלא מדובר במדע מדויק, אבל זה בהחלט נותן כיוון לא רע לאן השוק הולך ללכת. אבל כאמור, על כך נרחיב במאמר הבא.
הכותב הנו מומחה ללימוד מסחר במט"ח ופורקס, והנו היוצר של קורס מסחר במט"ח, וכן של טבלת ההשוואה בין חברות מסחר במט"ח.